Duurzaam Ambachten -& Warenhuis


Duurzaam Ambachten -& Warenhuis

Het plan samenvattend in een paar woorden: 
Een Duurzaam Warenhuis waar Ambachten - Recycling - Creactiviteit en een gezamenlijke circulaire winkel elkaar ontmoeten. 

 

* Werkplaats voor ambachten en de centrale winkelfunctie

In de Gemeente Aa en Hunze en omliggende gemeenten zitten tal van creatieve ondernemers die de mooiste en unieke producten maken. Echter hebben zij lang niet allemaal een winkel voor de verkoop van hun waren. Simpelweg vanwege de kosten van een eigen pand of doordat ze zelf niet de ambitie hebben om een winkel te draaien. Het Duurzaam Ambachtenhuis biedt voor hen de uitkomst. Zij kunnen een eigen werkplaats huren waar zij de producten vervaardigen en deze worden vervolgens in de centrale winkel verkocht. Creatieve ondernemers die hier bijvoorbeeld thuishoren zijn: meubelmaker – beeldhouwer – houtbewerking - edelsmid – naaiatelier - schilderkunst etcetera. 

 

Één winkelsysteem, bestaande uit ‘losse winkeltjes en expertisen’. De basis voor deze winkel is onze eigen winkel Blij van Toen, welke wordt aangevuld met de producten vanuit ondernemers.

 

* Open atelier

De werkplaats kan ook in de vorm van een open atelier plaatsvinden, waarin de creatieve ondernemers roulerend aan het werk zijn in het pand. Het open atelier is toegankelijk voor publiek en zo krijgen oude en nieuwe ambachten de aandacht die ze verdienen.

 

*Expositieruimte

Er zal een expositieruimte voor creatieve ondernemers worden ingericht waar zij gedurende een bepaalde termijn hun werken kunnen exposeren en verkopen.

 

* Repaircafé

We willen een samenwerking aangaan met het initiatief van het Repaircafé. Inwoners kunnen daar terecht voor reparatie van hun (elektrische) apparaten. Een goed initiatief in de wegwerpmaatschappij van vandaag de dag. Het Repaircafé heeft ook een belangrijke sociale functie – een laagdrempelige manier voor een gezellig praatje met andere inwoners en reparateurs. 

 

Creatieve werkplaats

Met grondstoffen en oude meubels die vrijkomen kunnen héél leuke nieuwe items worden gemaakt. Ambitie is om een creatieve plek in te richten waar samengewerkt en gepimpt wordt aan nieuwe producten en/of kunst. 

Even voorstellen

Derk en Eline Siebbeles zijn de initiatiefnemers van het Duurzaam Ambachten -& Warenhuis op het Ambachtenterrein in Rolde-Zuid. 

In 2013 zijn Derk en Eline gestart met het bedrijf DWhuisontruiming. Zoals de naam al zegt, een bedrijf dat zich bezighoudt met het volledig leegruimen van woningen, bijvoorbeeld in geval van overlijden of seniorenverhuizingen. In iedere woning is afval aanwezig, welke vervolgens gescheiden wordt aangeboden bij afvalverwerkingsbedrijven. Maar naast het afval nemen we juist zoveel mogelijk bruikbare goederen mee voor hergebruik. Deze bruikbare goederen worden altijd door ons bij kringloopwinkels en goede doelen gebracht.

 

Tot 2020 hield Eline zich bovendien bezig met het eigen evenementenbureau waarin zij zakelijke evenementen organiseerden. Echter de Corona-crisis zette dit bedrijf van de één op de andere dag volledig stil. Maar als echtpaar dat met hart en ziel zelf onderneemt, grepen we dit moment aan voor nieuwe kansen en zagen mogelijkheden. Tijdens de corona-crisis is een langgekoesterde droom werkelijkheid geworden en heeft onze winkel 'Blij van Toen' in Rolde haar deuren geopend.

 

Nu zijn we ruim 2,5 jaar verder met de eigen winkel en heeft het zich bewezen als goed draaiende winkel voor vintage, curiosa, antiek, kunst en handgemaakte/duurzame producten.

DWhuisontruiming heeft, los van de winkel Blij van Toen, een plek nodig ter ondersteuning van haar werkzaamheden. Zonder een externe werkplaats kan zij niet fungeren. Beide bedrijfstakken worden bij elkaar gebracht op het Ambachtenterrein.

 

Dit als achtergrond over ons als initiatiefnemers. Onze ambitie is om vanuit onze winkel (als centrale plek) een Duurzaam Ambachtenhuis cq. Circulair Warenhuis op te richten.

Wie zoeken we?

Voordat de bouw van het nieuwe pand van start gaat willen we een fijne groep van ondernemers bij het plan betrekken. 
Zodra er een deel van het pand 'verhuurd' is, gaat de schop in de grond! 
Laten we eerlijk zijn: we kijken er naar uit! 


Wie zoeken we voor het Duurzaam Ambachten -& Warenhuis?

Er wordt een rijkelijk groot gebouw neergezet welke voor een aanzienlijk stuk nog ingericht mag worden met andere ondernemers. 

Creatieve ondernemers 

Voor het plan zoeken we (creatieve) ondernemers die hun eigen werkplaats/atlier draaien, maar het juist ook fijn vinden om met andere ondernemers onder één dak te werken. Je draait je eigen productie, met als doel verkoop hiervan, zonder dat je zelf altijd achter de kassa hoeft te staan. Er ontstaan ongetwijfeld mooie samenwerkingen tussen de verschillende disciplines en kunst/ambachtsvormen. 

We zoeken ondernemers die een ruimte willen huren als eigen werkruimte, maar die juist óók enthousiast worden van het gezamenlijk ondernemen en dat omarmen. 

 

* Praktijkruimte 

Voor het Duurzaam Ambachten -& Warenhuis kijken we in eerste instantie uit naar de creatieve ondernemers waarmee we een circulaire winkel kunnen realiseren. Dat is een plek waar mensen, circulariteit en omgeving centraal staan. Mensen in de zin van ontmoeten en samenwerken. Circulariteit door een kringloop te maken van producten (producatie - gebruik - afval -  nieuwe productie en zo verder) Omgeving door oog voor milieu en lokaal ondernemersschap.

Kijkend naar mens, circulariteit en omgeving willen we ons ook niet vastpinnen op enkel de creatieve ondernemers. 
We kunnen ons héél goed voorstellen dat er praktijkruimten worden ingericht waarin jij als ondernemer deze kenmerken ook hoog in het vaandel hebt staan. 

 

Zichtlocatie op het Ambachtenterrein

De kavel waar het Duurzaam Ambachten-& Warenhuis bevindt zich op een ware zichtlocatie. Met volledig zicht vanaf de Grolloërstraat en direct aan de rotonde waar de wegen van en naar Grolloo - Rolde - Papenvoort en Assen gaan. 

Ruimten te huur

Er ligt geen kant-en-klaar aanbod op tafel om je te versieren tot het huren van een ruimte in dit gebouw. 

Juist niet...

Dat inrichten doen we samen. Samen bouwen we aan een fijn gezamenlijk pand waarin ieder zijn eigen ruimte kan krijgen met daarbij een gezamenlijke ontmoetingsplek cq. winkel.  
Nu nog geen ruimten met een exact aantal m2, maar de totale ruimte vullen we met elkaar in. 
Op de benedenverdieping komt 600m2, waarvan 300m2 inmiddels is verhuurd. Op de bovenverdieping is ook 600m2 beschikbaar. 

 

 

 

Contact

Ben je enthousiast geworden over het plan en wil je er meer over weten? Leuk! 
Voel je vrij om contact met ons op te nemen zodat we eens een goed kop koffie kunnen drinken samen en elkaar kunnen leren kennen. 

Wil je meer weten over het plan/initiatief zelf? Geïnteresseerd in het huren van een bedrijfsruimte?  Of moeten wij juist van jou als ondernemer weten?  Neem contact op met Eline Siebbeles:
06-14606944 of info@blijvantoen.nl